• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • Дніпровій Чайці – 155 років з дня народження!

Дніпровій Чайці – 155 років з дня народження!

2016-11-01

Дніпровій Чайці – 155 років з дня народження

На крилах надії підіймусь високо,

Сила допоможе крила розгорнуть…

Першого листопада над Зеленим Яром залунала пісня «Чайко степова» у виконанні вчителя музичного мистецтва Зеленоярської школи Котяш Т.В. Так душевно і водночас урочисто почалося зібрання жителів села, запрошених гостей з нагоди відкриття пам’ятного знака Дніпровій Чайці. Такий літературний псевдонім мала відома українська поетеса, драматург Людмила Олексіївна Василевська – Березіна, якій виповнилося 155 років з дня народження.

До цієї події в селі та в школі було проведено ряд цікавих заходів, які допомогли більше дізнатися про відому землячку, дослідити деякі сторінки історичного минулого села.

За ініціативи педагогічного колективу щодо відзначення ювілею поетеси долучилася і сільська рада. Своїм рішенням вона з допомогою голови СФГ «Колос» Рип’янчина В.Я. та небайдужих жителів села провела роботу по облаштуванню міні – парку та встановленню пам’ятного знака Дніпровій Чайці.

На святкове зібрання прибули перший заступник голови райдержадміністрації Фалько Н.І., начальник районного відділу освіти Білецький В.В., начальник районного відділу культури Маценко О.О., працівники районної бібліотеки на чолі з директором Друзь А.І., працівники районного Будинку культури разом з директором Плєц Т.Д., директор ПСП Шевченка Молдованенко М.О., археологи з громадської організації «Миколаївське археологічне об’єднання «Кліо» на чолі з Валахом Олександром Анатолійовичем, настоятель храму в с.Зелений Яр отець Іоан, доманівський селищний голова Дога О.О., учні і вчителі Зеленоярської, Прибузької, Цвітківської, Петропавлівської шкіл, Царедарівського та Новоолександрівького НВК, Доманівського РНВК, виконавчий директор громадського об’єднання «Фонд розвитку громади селища Доманівка» Святченко І.К.

І ось урочиста мить! Право відкрити пам’ятний знак надається сільському голові Пасніченко Н.І. та вчителю української мови та літератури Зеленоярської школи Депутат Л.П. Після відкриття о. Іоан освятив пам’ятне місце. Поряд з пам’ятним знаком встановлено хрест на місці розкопаного археологами склепу, де було поховання осіб духовного сану.

Значущість події підкреслила в своєму виступі Фалько Н.І. Червоною стрічкою у виступах всіх гостей прозвучала думка про те, що без пам’яті про своє минуле жоден народ не має майбутнього. Своє коріння треба плекати, знати і передавати прийдешнім поколінням. Про це говорили у виступах Бібік Н.О., Валах О.А., Святченко І.К.

Святкового настрою всім присутнім додали працівники районного Будинку культури, зокрема, Коломоєць Ж.М. Її пісня про Україну розгорнула крила віри в те, що наша квітуча країна дійсно пройде крізь терна до щасливого майбутнього.

Пам’ятний знак відкрито і всі гості завітали в Зеленоярську школи для того, щоб продовжити урочистості з нагоди 155 – річчя Дніпрової Чайки. До уваги присутніх було представлено звіт про пророблену роботу , проведені школою заходи: районний семінар вчителів української мови та літератури, свято вулиці імені Дніпрової Чайки, оновлення експозиції Музею історії села, який працює в школі, конкурс читців поезій поетеси, широке висвітлення матеріалів про Дніпрову Чайку в засобах масової інформації та Інтернет – ресурсах. Присутнім була презентована брошура, написана вчителем української мови та літератури Зеленоярської ЗОШ І –ІІ ступенів Депутат Л.П. про жіночу «долю - недоленьку» в творах Дніпрової Чайки. Всі проведені заходи були підготовлені і проведені з душею і натхненням педагогічним колективом Зеленоярської школи.

Популяризувати життя і творчість нашої відомої землячки допомагали перший заступник голови райдержадміністрації Фалько Н.І., директор Доманівського освітнього центру та виконавчий директор ГО «Фонд розвитку громади селища Доманівка» Святченко І.К., методист Доманівського освітнього центру Миронюк С.В. Окрема подяка меценатам, небайдужим до історичного минулого нашого народу, керівнику ПСП Шевченка Молдованенку М.О. та керівнику ПП «Веселий Роздол» Парческу Н.М., депутату обласної ради Чорному С.В.

Слова з поезії Дніпрової Чайки будуть нам з вами напутнім словом і нагадуванням про те, що не треба ніколи впадати у відчай, а вірити в те, що наше майбутнє в наших руках.

О моя надіє — золотії крила,

А орлине око — серце молоде,

Небо неомірне — молодая сила,

А кохання щире — сонечко святе!

На крильцях надії підіймусь високо,

Сила допоможе крила розгорнуть,

І тоді здолаю, як орлиним оком,

Серцем прояснілим мир весь озирнуть.

А кохання в серці сонечком засяє,

І тоді обійми я розкрию всім

І добра, і ласки, скільки лиш здолаю,

Скільки в серці маю, подарую їм.

Директор Зеленоярської

ЗОШ І-ІІ ступенів

Арматраут Л.П.

Кiлькiсть переглядiв: 197

Коментарi